dilluns, 3 de març del 2008

Descripció esquemàtica de la vivenda modular bioclimàtica.

Gener 2010.
La vivenda bioclimàtica que presentem és un disseny propi de la Factoria Verda, elavorat amb el recolzament de l'equip d'arquitectes Núria Polo i Núria Cantó.
El sistema constructiu és l'emprat en la construcció de naus industrials, adaptant les corones dels pilars per a desguaç d'aigues pluvials.
Tota l'edificació està construida amb sistemes mecanitzats que permetrien un hipotètic desmuntatge de la mateixa.
Els panells i pilars de formigó son susceptibles d'esser reciclats mitjançant la trituració i l'elavoració de recebos per a compactar sòls.
Les divisories interiors son totes fetes amb panells de guix i pasta de paper tipus Pladur.
La coberta està realitzada amb panell sandwitch aïllat, amb acabat en fusta d'avet en la seva part inferior i amb plafó hidròfug en la seva part superior. Aquesta és rematada amb teula asfàltica.
La vivenda està dotada d'un sistema de refrigeració per galeria canadenca que recull l'aire exterior de la zona oest de la vivenda, el trasllada per un entramat de 300 metres linials de canonades soterrades en formigó a 3 metres de profundiat i el redistribueix per totes les sales de la vivenda, amb un total d' 11 sortides d'aire a 19º/21º graus que garantixen una temperatura mitjana a l'estiu de 24º/26º.

Els aïllaments de la vivenda estan confeccionats amb cel.lul.losa triturada (paper de diari reciclat) amb un tractament ignifug, acarit i fungicida ecologic.

La vivenda, orientada en la seva cara alta cap al sud, està dissenyada per treballar amb efecte termosifònic, aprofitant al màxim el sol a l'hivern, mitjançant les amples vidrieres i un sistema de circulació d'aire injecta escalfor a la vivenda per la part alta d'aquesta cara sud i eixint per la part baixa de la cara nort, a través d'unes reixes estratègicament instal.lades. Aquest sistema no empra energia per al seu funcionament.

Les finestres de la vivenda son d'una alçada inferior a l'estandard per tal de reduïr l'afecció del sol a l'estiu i garantir-ne l'aprofitament del seu calor a l'hivern. De la mateixa manera, la gran vidriera encarada al sud està protegida en la part alta per un voladís de la teulada que impedeix que el sol de l'estiu penetri a la vivenda però no així el sol de l'hivern.

El sistema de calefacció és radiant, per terra i funciona amb caldera de biomassa (pellet i astella d'esporga de nogué) i plaques solars tèrmiques.
Així també està previst la instal.lació d'un sistema de canonades soterrades per on hi circula aigua i que, aprofitant la temperatura de les aigues freàtiques, preveu refrigerar el terra de la vivenda a les èpoques de calor.
Tot el conjunt permet un estalvi energètic estimat en relació als sistemes tradicional d'un 60% pel que fa a calefacció i d'un 85% pel que fa a refrigeració.
La vivenda està dotada d'un sistema de recollida de les aigues pluviuals amb diposits soterrats amb capacitat per a 15000L. d'aigua de pluja.
La zona ajardinada és previst dotar-la d'una capa argilosa sota el drenatge i sota la terra vegetal de manera que les aigues de reg de la gespa siguin conduïdes a una mina seca i reaprofitades nóvament per al reg.
De la mateixa manera, les aigues netes de la cuina son abocades a aquesta mina seca de reg.

La Factoria Verda és un projecte personal de jimmi Romeu Prenafeta.

1 comentari:

Xavier ha dit...

Jimmy,
el felicito per aquesta magnífica casa bioclimàtica. És el somni de molts, però la realitat d'uns pocs. Jo m'estic fent una casa a Mollerussa i he intentat seguir alguns punts per fer-la una mica sostenible, però el pressupost ha fet que em sigui impossible tirar-los endavant. Per exemple, vaig intentar posar una bomba geotèrmica i l'elevat cost de l'aparell, l'elevat cost de les perforacions i la falta d'ajudes en aquests tipus d'instal·lacions m'ha fet desistir, segurament que instal·laré una bomba aerotèrmica, només consumeix electricitat i puc posar-li una ajuda amb plaques solars, té molt menys rendiment que la geotèrmica però almenys em sortirà rendible.

Façana durant les obres

Façana durant les obres